Open top menu
PENAFIAN : ( KLIK KOD ALPHA : TUKARKAN HURUF KEPADA PERKATAAN - KOD ALPHA - )

Komuniti PTT Zello, Channel : Rakan COPS PDRM adalah komuniti bebas dan tidak ada kena mengena dengan pengurusan pihak www.RakanCop.net. Harapan kami hanyalah, semoga segala kemudahan interaksi digital / komunikasi dua-hala terkini ( www.zello.com ) mampu menzahirkan sesuatu demi kebaikan bersama. Insya-ALLAH

RUANG UNTUK DISEWA - RM 100.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 80.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 60.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 40.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 20.00/SEBULAN
INFO BANTUAN MENCARI INDIVIDU HILANG

KUALA LUMPUR: An 80-year-old taxi driver, who has 20 grandchildren and three great-grandchildren, has gone missing in Kajang together with his vehicle.

The family of Mariappan Vadivelu are now appealing to Malaysians to help locate their patriarch after he went missing in Kajang, Sunday morning.


Mariappan, a retired army technician, reportedly left his home in Bandar Baru Bangi at about 9am on Jan 17 in his taxi (bearing plate number BJH 9244) and headed towards Kajang town to do his rounds.

"He would come home by 5pm every day. However, he didn't come back on Sunday and my brother, who is also a taxi driver, checked at stands around Kajang but no one had seen him," said his son M. Paramesvaran.

He said the family was worried as Mariappan, though healthy, was in his later years and had no means of communicating with his family as he did not own a mobile phone.


The taxi Mariappan was driving, bearing the number plate BJH 9244.
"He has been a taxi driver for about 10 years. We tell him he doesn't need to do it and that we can take care of him, but I think he just wants to keep active.

"We have checked all the hospitals in the area and he hasn't been admitted. We are worried and we don't know what could have happened to him," he said.

The family has lodged reports at the Bandar Baru Bangi and Kajang police stations.

Those who have seen, or have information on Mariappan's whereabouts can contact Param (013-3226369), Mani (012-6071720) or Jeya (013-6086076).


sumber : The Star Online




Komuniti PTT Zello,  Channel : Rakan COPS PDRM
Pengerusi : 019-350-8989 - RC001|[PDRM]|SiLent_DaD
TagLine : " Teruskan Berinformasi Untuk Membenteras Jenayah "

Kongsikan Hebahan Bermanfaat Ini.
Terima Kasih. Sekian
Teruskan
no image

BERIKUT ADALAH INFO BERKAITAN LAPORAN KEHILANGAN KENDERAAN YANG DILAPORKAN KEPADA PDRM




No Pendaftaran : JPS945
Jenis : MOTOSIKAL
Buatan : YAMAHA
Tahun Dikeluarkan : 2013
Warna : BIRU
No. Cesis JPJ : PMYKE0600D0121037
No. Injin JPJ : E101EK121037
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : KPULAI/000352/15







No Pendaftaran : NBW7389
Jenis : MOTOSIKAL
Buatan : HONDA
Tahun Dikeluarkan : 2007
Warna : HITAM
No. Cesis JPJ : GN5-3308878
No. Injin JPJ : C100E-M4308990
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : JALAN CAMPBELL/001030/15










No Pendaftaran : BGM7389
Jenis : MOTOSIKAL
Buatan : SUZUKI
Tahun Dikeluarkan : 2001
Warna : SILVER
No. Cesis JPJ : PMSRU110L02A48465
No. Injin JPJ : E109-M148465
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : SEK 6/000810/15







No Pendaftaran : WCP9195
Jenis : MOTOKAR (STATION WAGON)
Buatan : MITSUBISHI
Tahun Dikeluarkan : 1992
Warna : HIJAU
No. Cesis JPJ : L049G-05443
No. Injin JPJ : 4D56BQ0835
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : TEMERLOH/003861/15







No Pendaftaran : BML9520
Jenis : MOTO LORI
Buatan : ISUZU
Tahun Dikeluarkan : 2014
Warna : PUTIH
No. Cesis JPJ : NPR71L-7425990
No. Injin JPJ : 4HG17413733
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : TELOK PANGLIMA GARANG/000261/15







No Pendaftaran : BMN3093
Jenis : MOTOSIKAL
Buatan : YAMAHA
Tahun Dikeluarkan : 2014
Warna : MERAH
No. Cesis JPJ : PMYKE0600E0125217
No. Injin JPJ : E101EK125217
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : AMPANG/001916/15






No Pendaftaran : QTK5150
Jenis : MOTOSIKAL
Buatan : YAMAHA
Tahun Dikeluarkan : 2013
Warna : MERAH
No. Cesis JPJ : PMYKE1420D0057443
No. Injin JPJ : E3F8EK057443
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : BINTULU/000637/15







No Pendaftaran : PLR9426
Jenis : MOTOSIKAL
Buatan : HOLDEN
Tahun Dikeluarkan : 2013
Warna : BIRU
No. Cesis JPJ : PMKHA1320DB447424
No. Injin JPJ : HA13E-6446425
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : MAK MANDIN/000241/15










No Pendaftaran : BDL6633
Jenis : VAN
Buatan : TOYOTA
Tahun Dikeluarkan : 1991
Warna : SILVER
No. Cesis JPJ : YM31-9000240
No. Injin JPJ : 2Y-0684720
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : KLANG/002770/15






No Pendaftaran : BFV6086
Jenis : MOTOKAR (SALOON)
Buatan : PERODUA
Tahun Dikeluarkan : 2000
Warna : SILVER
No. Cesis JPJ : PM2L201S002110355
No. Injin JPJ : N110645
Tarikh Repot : 01/20/2015
No. Repot : RAWANG/001193/15






MINTA BANTUAN DAN KERJASAMA DARIPADA RAKAN-RAKAN JIKA ADA TERJUMPA ATAU ADA SEBARANG MAKLUMAT BERKENAAN KENDERAAN TERSEBUT DI ATAS, POHON JASABAIK MENGHUBUNGI MANA-MANA BALAI POLIS BERHAMPIRAN ATAU TERUS KEPADA ADMIN KOMUNITI PTT ZELLO CHANNEL RAKAN COPS PDRM KPL YAHYA 019 350 8989 UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA.


"TERUSKAN BERINFORMASI UNTUK MEMBENTERAS JENAYAH"


Komuniti PTT Zello,  Channel : Rakan COPS PDRM
Pengerusi : 019-350-8989 - RC001|[PDRM]|SiLent_DaD
TagLine : " Teruskan Berinformasi Untuk Membenteras Jenayah "

Kongsikan Hebahan Bermanfaat Ini.
Terima Kasih. Sekian
Teruskan
Makluman Kembali Proses Temusiasat Keahlian Komuniti RC/LUS

#Assalamualaikum,

Salam Sejahtera, Salam 1Malaysia dan
Salam RC/LUS kepada semua.

Sila ambil Perhatian buat semua Rakan2 ...
Rakan Baru, Rakan Lama,
Rakan Buat2 Baru, Rakan Buat2 Lama dan
seluruhnya.

Adalah dengan ini dimaklumkan KEMBALI bahawa semua Pendaftaran Keahlian Samada Offline atau Lebih2 Lagi Online Keahlian Komuniti RC/LUS ... akan melalui sesi Temu Siasat bersama Rakan Pemantau Kedua-Dua Channel RC & LUS iaitu #RC127

Temu Siasat ini adalah bertujuan untuk mmpastikan bahawa setiap ahli baru adalah bebas daripada hutang CourtsMammoth, Singer, Seng Heng dan Sebagainye termasuklah Bhai2 Karpet.

Aduhhh salah statement !!!
SORRY !!!

Temu Siasat ini adalah bertujuan untuk mmpastikan bahawa kehadiran setiap pendaftaran baru mendapat pencerahan secukupnya sebelum dibenarkan menyertai Komuniti RC/LUS. Terma & Syaratnya dan Lain2.

Ini adalah antara langkah penambahbaikan aktiviti pengurusan pengambilan keahlian baru yang mana sebelum ini dikendalikan oleh #RC084 yang kini berada ditahap kesibukkan MahaDewa2.

Walaubagaimanapun, penggunaan jaluran sekalipun bukan daripada kalangan ahli masih KEKAL sepertimana sebelumnya.

Bebas, Terkawal dan Dikawal Sepenuhnya.

Harap maklum.
Sekian dan Terima Kasih.

Wallahua'lam.

-43650|[LUS]|airbort -

.
.
.

Dipanjangkan Oleh :-
#RC010

.

Teruskan
WhatsApp Lawan Telegram . Diorang Kata 1 - 0.

Betul ke kak ???
Telegram vs Whatsapp = 1 - 0 ...

Betol kot ...
Apa alasan akak ? ...

Entahlah ... kalau x silap ...

WhatsApp Max Group Chat 100 Org
Telegram 200

WhatsApp Boleh Hantar Lokasi
Telegram Pun

WhatsApp Boleh Hantar Foto
Telegram Pun

WhatsApp Boleh Hantar Vid
Telegram Pun

WhatsApp Boleh Hantar AudioRecord
Telegram TAK BOLEH!

Jadi itukan kekurangan Telegram ?
Rasanyelah ...
Tak nak install pun x apa.

WhatsApp boleh hantar Presentation Slide ?
X Boleh...melainkan diconvert kepada foto.

WhatsApp boleh hantar Penyata Kira2 Berformula ?
X Boleh...melainkan diconvert kepada foto.

WhatsApp boleh hantar Surat2 rasmi ?
X Boleh...melainkan diconvert kepada foto.

WhatsApp boleh hantar datasheet skala biasa2 ?
X Boleh Langsung.

WhatsApp Boleh Hantar Fail2 Aplikasi ?
X Boleh Langsung

WhatsApp boleh hantar SupportFileDocument ?
X Boleh Langsung

... ... ... ...
Ala itu semua boleh dihantar guna Email !
Jadi kenapa guna WhatsApp ?

Arghhh Tekanan ... Guna Je la Email
X Payah Nak WhatsApp2 Lagi

Last Last ni Last N Terakhir.
Berapa saiz aplikasi WhatsApp ...
Berbanding Telegram ???

- Entahla Kak Saya Pun X Tahu. -
- Lu Pikir La Sendiri -

.
.
.
... ... ... ...

Teruskan
IMBAUAN SEJARAH WANG KERTAS VS EMAS 
( TAKTIK PENJAJAH )

Jadi mari kita lihat mengenai taktik penjajah dalam usaha mereka memartabatkan dan menipu rakyat pada zaman dahulu. Sangat licik...

Kalau kita ingat dahulu banyak peperangan, dan peperangan ini memerlukan belanja yang sangat besar. Oleh kerana emas tidak boleh di ulang cetak, maka dengan berlakunya peperangan yang kerap ini menyebabkan stok emas atau simpanan emas mereka ini menjadi berkurangan, dan mereka tidak boleh mengembangkan penguasaan mereka lagi di tanah Melayu ini. Jadi apabila para penjajah ini kehabisan wang emas dan perak mereka kemudiannya cuba beralih kepada pengunaan wang kertas sebagai ganti kepada emas. Rakyat jelata disuruh berkhidmat dan bekerja akan tetapi kali ini mereka tidak dibayar dengan emas..tetapi dibayar dengan wang kertas semata-mata.

Wang kertas fiat yang terawal yang digunakan bagi mewakili duit sebenar yakni emas dan perak pada ketika itu ( tahun 1779 ).

Secara ringkasnya dapat diterjemahkan iaitu kepada sesiapa yang memiliki wang kertas ini, kerajaan akan membayar emas yang bernilai 10 dollar kepada si pemegang wang kertas ini. Ini bermakna ianya adalah hanya janji-janji yang dibuat oleh penjajah untuk membayar kembali dalam bentuk emas sekiranya ianya dituntut.

Cuba bayangkan pada ketika itu anda adalah seorang peniaga kedai runcit. Dan kemudian anda mendapat kertas ini. Anda kemudiannya boleh menukarkan kepada wang (yakni emas pada ketika itu). Jadi pada ketika itu, wang kertas ini masih bersandarkan kepada emas.

Hari ini? Tidak lagi. Semua matawang dunia pada ketika ini sudah tidak lagi bersandarkan kepada emas. Buktinya? Kita sendiri dapat merasai yang wang kertas yang kita pegang sekarang ini mengalami inflasi yang sangat teruk..nilainya semakin jatuh semakin hari. Oleh kerana wang kertas itu hanya lah kertas bernombor yang bercetak, manusia sendiri boleh memanipulasi akan nilainya dengan sesuka hati mereka. Lain hal nya dengan emas, kerasa emas tidak boleh dicipta dan emas itu sendiri mempunyai nilai sendiri (nilai intrisik). Lihat lah betapa agungnya ciptaan Allah swt bagi melindungi kita dari penindasan sekiranya kita menggunakan emas sebagai matawang.

Okey..kita bebalik kepada kisah penjajah tadi. Adakah rakyat pada ketika itu boleh menerima penggunaan wang kertas ini? Adakah mereka tidak marah? Wang kertas yang mereka terima itu hanyalah merupakan surat2 hutang yang dijanjikan emas sebagai pulangannya sekiranya dituntut. Segala penat lelah mereka hanya dibayar dengan sekeping kertas sahaja..!.

Maka dengan itu, pihak British pun mencantikkan wang kertas mereka.

Rakyat jelata kemudiannya menjadi lebih tenang apabila terpampang gambar pemimpin British di kertas itu. Kononnya, penjajah serius menjaga kebajikan rakyat jelata. Tetapi pada hakikatnya ini adalah permulaan kepada penipuan yang lebih hebat lagi. Ini hanyalah untuk meredakan kemarahan rakyat jelata pada ketika itu.

Maka dengan itu, peperangan pun diteruskan. Kerajaan Jepun pun mahu kaya. Mereka kata Asia Tenggara ini mereka yang punya. Masih ingatkah lagi peristiwa British lawan Jepun di Tanah Melayu? Apabila Jepun menguasai Tanah Melayu, mereka juga turut mengikut jejak British, dengan hasrat ingin untung sama seperti British untung.

Dengan itu, Jepun mula mencetak wang kertas.

Ini adalah matawang pokok pisang yang dihasil kan oleh pihak Jepun ketika memerintah tanah Melayu pada suatu ketika dahulu. Matawang ini amat dikenali oleh warga2 veteran kita. Tak percaya boleh cuba tanya? Akibatnya, rakyat jelata menjadi amat marah dengan pengenalan matawang baru ini. Apa tidaknya? Mereka langsung tidak menerima sebutir emas pun dalam urus niaga harian mereka.

Bahkan dia hanya menerima wang kertas pokok pisang diatas sahaja. Akan tetapi api kemarahan rakyat jelata pada ketika itu hanya dipendamkan sahaja kerana pada masa itu Jepun memerintah mereka. Mana berani nak membangkang? Silap2 kepala yang bergolek! Jika difikir, penjajah semakin untung kerana rakyat jelata disuruh bekerja dan berkhidmat dengan hanya diberi upah kertas2 bernombor ini sahaja.

Lagi satu! Semasa British digulingkan oleh Jepun, wang2 kertas British yang masih disimpan oleh rakyat pada ketika sudah tidak perakui lagi oleh kerajaan Jepun. Maknanya wang kertas British sudah tidak laku lagi!! Jadi siapa yang rugi? Tentulah rakyat jelata. Mereka sudah lah kehilangan emas2 mereka.

Setelah itu, giliran kerajaan Jepun pula digulingkan oleh British. Kemudian, British kembali berkuasa. Tetapi kali ini mereka datang dengan mencetak wang kertas yang baru.

Sekali lagi rakyat jelata ditipu hidup2. Wang2 kertas yang terdahulu yang disimpan sudah tidak dapat lagi ditukarkan dengan emas. Malah tidak laku lagi kerana British mengatakan yang kerajaan yang dahulu tidak sama lagi dengan kerajaan British yang sekarang. Walau bagaimanapun wang kertas yang baru ini masih lagi menjanjikan emas kepada mereka sekiranya dituntut.

Setelah Britih memasukkan Borneo ke dalam Malay, wang kertas baru dicetak lagi.

Jadi apa bezanya dengan wang kertas yang baru ini? Wang kertas yang baru ini tidak lagi bersandarkan emas. Emas tidak lagi diwajibkan sebagai pertukaran. Ia hanyalah kertas bernombor semata-mata. Gambar permaisuri Elizabeth digunakan. Pada masa itu, gambar ini sudah cukup seksi dimata rakyat jelata bagi meredakan kemarahan mereka.

Rakyat jelata sudah ditipu oleh penjajah dari satu penipuan ke satu penipuan yang baru. Ini semua bermakna segala tenaga rakyat boleh dikerah tanpa melibatkan sebutir emas pun. Bijak sungguh penjajah.

Kerajaan British amat bijak dalam melakukan persediaan bagi sebarang kemungkinan dari kemarahan rakyat. Oleh itu, mereka sekali lagi mencetak wang kertas..tetapi kali ni mereka meletakkan gambar pemimpin negara kita.

Cerdiknya British, mereka sanggup menukarkan gambar permaisuri mereka dengan pemimpin negara kita demi menghalalkan penggunaan wang kertas ini di Malaya. Rakyat jelata kebanyakkannya semua amat menghormati para pemimpin mereka. Jadi tiadalah lagi api kemarahan rakyat dengan pihak penjajah. Tetapi tidakkah kita berfikir sejenak? bagaimana pemimpin kita boleh mendengar cakap Britih pada ketika itu? Hmm??

Mengikut ceritera orang2 veteran, raja2 Melayu, ulama2, dan pemimpin Melayu yang tidak berpihak kepada British akan dibunuh dan dibuang ke pulau2 kecil. Jadinya kuasa2 istana dan pemimpin di parlimen yang ada pada hari ini berpihak kepada siapa? Renungkanlah..

Amalan jijik dan jelik masih diteruskan lagi oleh pihak British sehingga ke hari ini. Sekaligus menidakkan hak rakyat jelata untuk mendapatkan kembali emas kepunyaan nenek moyang mereka sejak zaman penjajah dahulu. Ini secara tidak langsung, secara halusnya negara kita ini akan meleset dari segi ekonominya kerana secara hakikatnya kita masih lagi dijajah oleh British dari segi ekonomi. Ini semua akibat dari penggunaan wang kertas itu tadi.

Kita dapat lihat sekarang ini peperangan demi peperangan berlaku. Peperangan yang berbekalkan kepada stok emas akan berakhir apabila stok emas mereka habis. Ianya tidak dapat dicetak lagi seperti wang kertas sekarang. Jadi kezaliman dan keangkuhan pemimpin untuk terus berperang akan terbatas dengan ketiadaan emas. Tetapi pada hari ini, wang kertas boleh di ulang cetak dengan sesuka hati mereka..dengan itu peperangan dan penindasan akan terus berlaku tanpa had! Inilah agenda licik penjajah untuk memerintah dunia.

Jikalau mengikut perkiraan Sheikh Imran Hosein pada ceramah 2007 beliau, katanya setelah kejatuhan wang dalam bentuk kertas tadi, Dajjal akan muncul. Kedatangan Dajjal boleh disaksikan oleh budak2 yang sedang bersekolah pada hari ini. Jika kiraan ini tepat, maka Dajjal yang dikatakan lahir dan keluarga Yahudi, berambut kerinting akan memerintah dunia dari negara haram Israel dalam sedikit masa lagi.

Tambah Sheikh Imran Hosein lagi, Dajjal akan menggunakan wang elektronik bagi menggantikan wang dalam bentuk kertas ini. Satu lagi penipuan secara elektronik akan berlaku! Kata Sheikh Imran Hosein, apa yang umat Islam perlu lakukan ialah melaksanakan apa yang ada di dalam Al-Quran dan Hadis.

Jadi, marilah kita sama2 memartabatkan kembali penggunaan matawang emas dan perak sebagai medium pertukaran kita. Kalau tak boleh sepenuhnya, sedikit demi sedikit lah. Marilah kita kembali kepada dinar ( emas ) dan dirham ( perak ) serta menghayati sistem ekonomi Islam yang popular dengan pengharaman riba.

Wallahualam...

( C&P - Dikongsikan Oleh TinKosongMalaysia )

Teruskan