Open top menu
PENAFIAN : ( KLIK KOD ALPHA : TUKARKAN HURUF KEPADA PERKATAAN - KOD ALPHA - )

Komuniti PTT Zello, Channel : Rakan COPS PDRM adalah komuniti bebas dan tidak ada kena mengena dengan pengurusan pihak www.RakanCop.net. Harapan kami hanyalah, semoga segala kemudahan interaksi digital / komunikasi dua-hala terkini ( www.zello.com ) mampu menzahirkan sesuatu demi kebaikan bersama. Insya-ALLAH

RUANG UNTUK DISEWA - RM 100.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 80.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 60.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 40.00/SEBULAN RUANG UNTUK DISEWA - RM 20.00/SEBULAN
no image

PUTRAJAYA: Mulai 15 September ini, orang ramai boleh memiliki lesen motosikal pada kos lebih rendah iaitu RM299 berbanding harga semasa RM350 melalui program MyLesen, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata program MyLesen diperkenalkan bagi menggalakkan orang muda yang tidak memiliki lesen motosikal, mendapatkan lesen masing-masing.

“Ramai pemuda-pemudi yang menunggang motosikal tanpa lesen. Ini amat bahaya. Daripada 10 penunggang motosikal, kami mendapati tiga (tanpa lesen).

“Menunggang motosikal tanpa lesen tidak boleh diterima. Jadi kita seru mereka cepat-cepat ambil lesen dan program MyLesen bertujuan membantu mereka,” katanya kepada pemberita selepas majlis Kembara Kasih Merdeka 2015 anjuran Skuad Muda 1JPJ di sini Isnin.

Liow berkata program MyLesen akan dilaksanakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan kerjasama sekolah memandu yang mengambil bahagian dalam program berkenaan.

Mengulas mengenai langkah untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya, beliau berkata Kementerian Pengangkutan, JPJ, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sedang dalam proses mengkaji semula Sistem Kesalahan Jalan Raya (Kejara), Sistem Penalti Mata dan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Berdasarkan kajian yang sedang dijalankan ke atas ketiga-tiga sistem berkenaan berkemungkinan dapat dilaksanakan secara teratur awal tahun depan, kata Liow.


Namun bagi AES, beliau berkata kajian perlu dibuat secara terperinci supaya rakyat dapat mengetahui faedahnya.-MS

Sumber - FB Kelab Penyokong Polis DiRaja Malaysia

Komuniti PTT Zello,  Channel : Rakan COPS PDRM
Pengerusi : 019-350-8989 - RC001|[PDRM]|SiLent_DaD
TagLine : " Teruskan Berinformasi Untuk Membenteras Jenayah "

Kongsikan Hebahan Bermanfaat Ini.
Terima Kasih. Sekian


Teruskan
no image

BERIKUT ADALAH INFO BERKAITAN LAPORAN KEHILANGAN KENDERAAN YANG DILAPORKAN KEPADA PDRM


No Pendaftaran : QS3207D
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTO LORI
Buatan        : NISSAN
Tahun Dikeluarkan : 2015
Warna        : MERAH
No. Cesis JPJ : CD48ZW-01427
No. Injin JPJ : GE13-015590B
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : BINTULU/007194/15 

No Pendaftaran : QTM5536
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTOSIKAL
Buatan        : SYM
Tahun Dikeluarkan : 2014
Warna        : HITAM
No. Cesis JPJ : RLGSC11VHEH057205
No. Injin JPJ : VMVX3S4H057371
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : BINTULU/007192/15

No Pendaftaran : DBL49
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTOKAR (SPORTS)
Buatan        : MITSUBISHI
Tahun Dikeluarkan : 2001
Warna        : MERAH
No. Cesis JPJ :
No. Injin JPJ :
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : KAJANG/026430/15 

No Pendaftaran : WMY9086
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTOKAR (SALOON)
Buatan        : PROTON
Tahun Dikeluarkan : 2005
Warna        : KUNING
No. Cesis JPJ :
No. Injin JPJ :
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : KLANG/028193/15 

No Pendaftaran : AGC1694
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTOSIKAL
Buatan        : SUZUKI
Tahun Dikeluarkan : 2007
Warna        : HITAM
No. Cesis JPJ : PMSBE4DD08YA00650
No. Injin JPJ : E452-100659
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : SG. WAY/010137/15 

No Pendaftaran : DAN4665
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTOKAR (SALOON)
Buatan        : PROTON
Tahun Dikeluarkan : 2003
Warna        : SILVER
No. Cesis JPJ : PL1C21LNR3C038720
No. Injin JPJ : 4G13P-KL6148
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : KOTA BAHRU/015991/15

No Pendaftaran : JBE8768
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTOKAR (SALOON)
Buatan        : TOYOTA
Tahun Dikeluarkan : 1985
Warna        : MERAH
No. Cesis JPJ :
No. Injin JPJ :
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : J/JAYA/008961/15

No Pendaftaran : BMW8281
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis        : MOTOSIKAL
Buatan   : NISSAN
Tahun Dikeluarkan : 2014
Warna   : PUTIH
No. Cesis JPJ : PN8BBAN17TCA90031
No. Injin JPJ : HR15969621C
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : LUMUT/002000/15 

No Pendaftaran : JJN6776
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis   : MOTOKAR (SALOON)
Buatan   : PROTON
Tahun Dikeluarkan : 2005
Warna   : UNGU MUDA
No. Cesis JPJ :
No. Injin JPJ :
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : DCEMERLANG/004024/15 

No Pendaftaran : BLU9267
Lokasi Didaftar : MALAYSIA
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG
Jenis   : MOTOSIKAL
Buatan   : HONDA
Tahun Dikeluarkan : 2012
Warna   : MERAH
No. Cesis JPJ :
No. Injin JPJ :
Tarikh Repot : 07/27/2015
No. Repot : ARAU/002781/15
  
MINTA BANTUAN DAN KERJASAMA DARIPADA RAKAN-RAKAN JIKA ADA TERJUMPA ATAU ADA SEBARANG MAKLUMAT BERKENAAN KENDERAAN TERSEBUT DI ATAS, POHON JASABAIK MENGHUBUNGI MANA-MANA BALAI POLIS BERHAMPIRAN ATAU TERUS KEPADA ADMIN KOMUNITI PTT ZELLO CHANNEL RAKAN COPS PDRM KPL YAHYA 019 350 8989 UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA.



TERUSKAN BERINFORMASI UNTUK MEMBENTERAS JENAYAH

Komuniti PTT Zello,  Channel : Rakan COPS PDRM
Pengerusi : 019-350-8989 - RC001|[PDRM]|SiLent_DaD
TagLine : " Teruskan Berinformasi Untuk Membenteras Jenayah "

Kongsikan Hebahan Bermanfaat Ini.
Terima Kasih. Sekian
Teruskan
no image

Assalamualaikum dan salam sejahtera warga Komuniti PTT Zello Rakancops PDRM,

Dengan izin Allah, kurang daripada satu minggu lagi seluruh umat Islam  dinegara ini akan menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri. Saya percaya di dalam negara Malaysia yang terdiri daripada berbilang bangsa, semua kaum akan turut sama meraikannya serta mengambil peluang untuk bercuti bersama keluarga.

Didalam kemeriahan kita bercuti dan menyambut perayaan ini, Admin Komuniti RC memohon agar faktor keselamatan diri dan harta turut dititik beratkan.

Berikut adalah beberapa langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil di dalam usaha untuk mencegah daripada berlakunya kegiatan jenayah.

🏠 JENAYAH PECAH RUMAH.
1) Maklumkan kepada pihak polis sekiranya ingin meninggalkan rumah dalam tempoh jangka masa yang lama.
2) Pasang lampu luar rumah (adalah lebih baik sekiranya lampu tersebut mempunyai alat pengesan cahaya/pergerakan)
3) Potong ranting-ranting pokok dan semak samun sepanjang pagar rumah anda yang membolehkan penceroboh menyembunyikan diri dihalaman rumah.
4) Jangan meninggalkan nota yang menyatakan ketiadaan anda dirumah.
5) Gantikan semua kunci sekiranya kunci rumah anda hilang atau dicuri.
6) Hentikan hantaran seperti surat khabar apabila anda tiada dirumah untuk beberapa hari.
7) Simpan wang tunai di bank dan barang kemas di dalam peti simpanan keselamatan.
8) Minta tolong jiran sebelah rumah untuk tengokkan rumah anda sepanjang ketiadaan anda dirumah.

🔫🔪JENAYAH ️ROMPAK/SAMUN
1) Berwaspada apabila ada orang yang tidak dikenali mengekori anda.
2) Apabila ingin memasukkan/mengeluarkan wang dalam jumlah yang banyak, pastikan ada seseorang yg menemani anda.
3) Sebaiknya elakkan daripada memakai barang kemas atau membawa wang tunai yang banyak.
4) Elakkan melalui tempat yang gelap dan sunyi.
5) Berhati-hati dengan orang yang selalu berpeleseran di kaki lima, tangga dan dikawasan awam.

👜👝J ENAYAH ️RAGUT
1) Jangan mendedahkan barang kemas yang dipakai.
2) Ketika berjalan di atas jalanraya, sentiasa berjalan secara bertentangan dengan arus lalulintas supaya dapat melihat apa jua kenderaan yang datang dari arah hadapan. Beg tangan dikepit atau dibimbit dengan tangan kanan.
3) Elakkan dari meletak beg tangan ditempat yang mudah dicapai oleh orang lain.

👝JENAYAH SELUK SAKU
Merupakan jenayah yang sering berlaku di pasar hari/pasar malam
1) Elakkan daripada membawa wang tunai yang banyak
2) Silangkan beg anda dihadapan supaya anda mudah untuk memerhatikannya. Pastikan sentiasa tertutup dan berzip.
3) Jangan tinggalkan beg diatas bakul atau troli
4) Periksa beg duit atau beg tangan jika seseorang menghimpit atau melanggar anda.
5) Jangan tertipu dengan orang yang tidak dilenali yang cuba berbuat baik dengan anda tanpa sebarang sebab.

🚘🚗JENAYAH KECURIAN KENDERAAN
1) Pasangkan kunci tambahan untuk stereng, gear, roda dan klac.
2) Sentiasa letak kenderaan ditempat yang terang/berlampu serta mudah dilihat.
3) Mengukir nombor kenderaan dicermin kereta (sand blasting)

🚘JENAYAH PECAH CERMIN KENDERAAN
1) Jangan meninggalkan sebarang dokumen atau peralatan berharga di dalam kenderaan yg boleh menarik perhatian penjenayah.

Peningkatan tugas kehadiran polis seperti bit, patrol dan sistem sektor tidak sama sekali dapat mencegah 100% perlakuan jenayah tanpa penglibatan dan tindakan daripada masyarakat.
Justeru itu kerjasama dan hubungan yang baik diantara masyarakat dan polis amat diperlukan dimana ia merupakan aset terpenting di dalam usaha untuk pembanterasan dan pencegahan jenayah. Kegiatan jenayah ini perlu ditangani dengan kerjasama rapat dan kefahaman diantara PDRM dan masyarakat.

Bersama-samalah kita bersatu di dalam usaha mengekang kejadian jenayah di dalam komuniti kita. Semoga lebaran pada kali ini dan seterusnya membawa ketenangan dan kebahagian kepada kita semua. Terima kasih.

Admin
RC003 Putra Nilai.

Teruskan
Perjumpaan Terbuka Hari Raya Aidilfitri 2015.

==========
#Preparation : 
==========


Komuniti Bergabung Pengguna - Pengguna Zello Malaysia Seluruh Negara. 
#AnjuranBersama : Komuniti Pengguna Zello Malaysia ( #Utara ).

#Nota : 
Sebarang Sumbangan Berupa #KEWANGAN Sangat Dialu-alukan.

Hubungi : 

#LebuhrayaUtaraSelatan, #RakanCOPSPDRM, #PMJOtai, #PantaiRacing, #UtaraTM, #JTCentral, #OrgKita, 

1. #PghuluRock ( 011 284 54955 )
2. #PomenGila ( 012 534 0198 )
3. #PEN14000 ( 017 697 5173 )

#SEMUA #PENGGUNA #ZELLO #MALAYSIA 
ADALAH DIJEMPUT TERLIBAT. 


#TerimaKasih.


====================================
Komuniti PTT Zello,  Channel : Rakan COPS PDRM
Pengerusi : 019-350-8989 - RC001|[PDRM]|SiLent_DaD
TagLine : " Teruskan Berinformasi Untuk Membenteras Jenayah "

Kongsikan Hebahan Bermanfaat Ini.
Terima Kasih. Sekian
Teruskan
no image

Apa yang perlu ditukar masa servis kereta.

1. Minyak hitam.
Minyak hitam yg bukan sintetik tu - setiap 5,000km atau 3 bulan whichever is earlier.
Kalu yg sintetik - mungkin 7,500km atau 10,000km.

2. filter - sama seperti minyak enjin.
Minyak mineral biasa - 5000km 
Minyak Synthetic - 7500km hingga 10000 km 
Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3. spark plug - 20,000 km ikut schedule maintenance book!
Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal...benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje...Harga sekitar Rm20-25 untuk 4 biji...

4. bateri kereta - 18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan...kalau kita selalu topup airsuling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun...kalau selalu lupa topup dan selalu kering...6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya...tak payah top up air , harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu...so , beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai... BOSCH, CENTURY... tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Aku ada kawan dekat Puchong keje kat warehouse distribute battery ke kedai kedai spareparts...dia yang bagitahu ilmu kat aku camner nak kenal bateri baik dengan yang tak baik! Bateriyg baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik ( compare bateri tersebut dalam kategori yang sama..kalau NS50 tu kau kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L..begitu la citernya!

5. timing belt - 60,000km untuk kereta proton wira,saga. WAJA bole tahan sampai90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la diapakai apa keretapun! Mekanik sengeh aje la, buat apa tolak rezeki!

6.clutch plat - clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman aku, aku hanya tukar bila ada simptom "clutch slipping" berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan,sebab tu mereka kata 100,000km...tukar clutch!

7.Fuel Filter - tukar aje la sekitar 40,000km sekali. Benda ni pun murah RM15-20je.

8.Air Filter atau Filter Udara - yang ni di tukar setiap 20,000km....tapipada mereka yang tukar kepada K&N type...benda ni tak payah tukar,tapi mampu dibersihkan.

9.ATF - Automatic Transmission Fluid. Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar...jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perluTransmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre.Ini membazir untuk kita...tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Cajsekitar RM200 ++. Kalau kau selalu tukar ATF, hanya tukar biasaaje....yang budget kurang dari RM100...ikut saiz kereta anda!

10.Gear Oil - untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakaiATF, sebaliknya pakai Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11.Brake Fluid dan Power Steering Fluid - Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km. Aku sendiri tak buat....sebab aku malas! Lagipun aku tahu sedikit sebanyak pasal mekanikal, bila ada kuar simptom, barulah aku tukar!he he...jangan ikut saya ya!

12.Radiator Coolant -sebotol RM8-RM15... selalunya warna hijau! 60,000km boleh la tukar sekali!!! Kalau air radiator korang warna clear aje...maknanya air paipbiasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13.Air-Cond Belt/ Alternator Belt - Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-con dan juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak.Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian "ribs"nya dah ada"crack-crack" yang halus...maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin aku ingatkan maintenance schedule yang ikut "km" atau masa"3bulan" "6 bulan" dan seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan atau omputih kata "preventive maintenance"

Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar...preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikaldimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alatganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran....

Contohnya- kalau kita buta-buta ikut apa yg disyorkan oleh pembuat alatganti. Contohnya "shock absorber".. perlu diganti setiap 20,000km....! Tentu kita tidak mampu mengikutnya!

Okies..bye*********

Mengikut pengalaman aku yg dah lebih 10tahun membuat DIY service kereta:-

Minyak hitam mineral utk 5000km/3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000km/6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000km/ 1 tahun. Kalau boleh elakkan beli minyak hitam di kedai spare part sebab byk minyak cap ayam. Botol mungkin ada cap castrol, shell, petronas, eneos, etc,etc tp dlm mungkin minyak murah made in china. Dlm satu hari ada berapa ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel. Sesiapa sahaja boleh ambik botol-botol ini dan refil dan bubuh seal baru. Elok beli minyak di stesen minyak - confirmed genuine. Unless kalau betul2 yakin dgn kedai spare part yg kita beli tu.

Minyak gear manual ditukar setiap 40,000km utk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000km utk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus utk kereta lama - bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF - ditukar setiap 20,000km. Sama mcm di atas.

Flush? kalau dlm buku takde kata - maka tidak perlu. Air filter pun sama - 20,000km. Coolant - tukar tiap-tiap 20,000km. Nak tukar tiap-tiap 50,000km pun boleh dgn syarat guna air suling or RO water. Timing belt - ditukar setiap 80,000km. Tapi aku pernah stretch sampai 110,000km(wira 1.6xli) tanpa masalah sebab aku guna timing ori mitsubishi dan aku suka inspect timing belt. Merekah takde, gigi still elok - tak perlu tukar. Aircond belt, altrnator belt, power steering belt - tukar semasa tukar timing belt atau apabila nampak crack.

Water pump - ditukar apabila menukar timing belt utk kali ke-2. Let's say kita tukar timing belt setiap 80,000km, maka apabila kita menukar timing belt utk kali kedua pada 160,000km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge. Spark plug - every 20,000km. Atau selagi plastik kat tgh tu masih putih dan tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak - engine dah agak uzur dan kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus i.e. minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket - tukar apabila minyak leaking kat area tu. Atau sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Org panggil nie top-overhaul.

Biasanya top overhaul tidak diperlukan dek kereta bawah 7 tahun atau 200,000km. Tp ada gak yg 7-80,000km/kurang 5 tahun dah kena top overhaulsebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugakskit. Brake pad - tukar bila haus atau bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake - pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yg lain.

Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yg di letak di dalam blok enjin...erm..takmo citer panjang2 lah. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000km ikut ketetapan pengeluar jepun. tetapi jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear and tear timingbelt yg dibuat dari adunan getah, plastik dan fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000km. Sy tak begitu pasti.

Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt padajarak hanya 30,000km bagi semua enjin straight 4 twin spark dan juga enjin V6 bagi model sblm thn 1999. Masa aku keja di alfa romeo thn 96 dulu, ada juga pemilik yg kerek dan cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000km. Tak perlu tukar pada 30,000km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus dan enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service dan penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sbg ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda dan Toyota .Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya iaitu :-

Camry ACV30 - enjin 2AZ-FE 2000cc
Corolla Altis ZZE121 - enjin 1ZZ-FE 1600cc
Vios NZE10 - enjin 1NZ-FE 1500cc


Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih spt sedia kala.

Komuniti PTT Zello,  Channel : Rakan COPS PDRM
Pengerusi : 019-350-8989 - RC001|[PDRM]|SiLent_DaD
TagLine : " Teruskan Berinformasi Untuk Membenteras Jenayah "

Kongsikan Hebahan Bermanfaat Ini.
Terima Kasih. Sekian
Teruskan
no image

BERIKUT ADALAH INFO BERKAITAN LAPORAN KEHILANGAN KENDERAAN YANG DILAPORKAN KEPADA PDRM


No Pendaftaran : JCT9252  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOSIKAL 
Buatan : HONDA 
Tahun Dikeluarkan : 1992  
Warna :  
No. Cesis JPJ :  
No. Injin JPJ :  
Tarikh Repot : 08/10/2014 
No. Repot : BAKRI/001180/14 


No Pendaftaran : WPA3059  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTO LORI 
Buatan : DAIHATSU 
Tahun Dikeluarkan : 2006  
Warna : PUTIH 
No. Cesis JPJ : JDA00V11600A07493 
No. Injin JPJ : 14B1792965 
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : SEPANG/001271/15 


No Pendaftaran : WUJ5157  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOSIKAL 
Buatan : HONDA 
Tahun Dikeluarkan : 2010  
Warna :  
No. Cesis JPJ : PMKHA1320AB089129 
No. Injin JPJ : HA13E-4175059 
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : RAWANG/008099/15 


No Pendaftaran : JFE8922  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOKAR (SALOON) 
Buatan : PROTON 
Tahun Dikeluarkan : 1998  
Warna :  
No. Cesis JPJ :  
No. Injin JPJ :  
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : KULAI/008902/15 


No Pendaftaran : QAQ9901  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOSIKAL 
Buatan : HONDA 
Tahun Dikeluarkan : 2009  
Warna : MERAH 
No. Cesis JPJ : PMKHC10209B008691 
No. Injin JPJ : HC10E-4009902 
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : KOTA SENTOSA/003134/15 


No Pendaftaran : JMY657  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOSIKAL 
Buatan : HONDA 
Tahun Dikeluarkan : 2011  
Warna : MERAH 
No. Cesis JPJ : PMKJC4690BB101340 
No. Injin JPJ : JC46E-2101569 
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : LARKIN/006089/15 


No Pendaftaran : BEB6327  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : VAN 
Buatan : NISSAN 
Tahun Dikeluarkan : 1994  
Warna :  
No. Cesis JPJ :  
No. Injin JPJ :  
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : KEPONG/007310/15 


No Pendaftaran : AJM2498  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOSIKAL 
Buatan : KAWASAKI 
Tahun Dikeluarkan : 2013  
Warna : BIRU 
No. Cesis JPJ : PNKKR150KKML92956 
No. Injin JPJ : KR150KEA92956 
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : KUALA KANGSAR/002861/15 


No Pendaftaran : WKS1577  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOSIKAL 
Buatan : SUZUKI 
Tahun Dikeluarkan : 2003  
Warna : BIRU 
No. Cesis JPJ : PMSAN125003A22344 
No. Injin JPJ : F418-164978 
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : PANDAN INDAH/013050/15 


No Pendaftaran : BND2949  
Lokasi Didaftar : MALAYSIA  
Status Kehilang : KENDERAAN HILANG  
Jenis : MOTOSIKAL 
Buatan : MODENAS 
Tahun Dikeluarkan : 2014  
Warna : KUNING 
No. Cesis JPJ : PMNAS120CFML16630 
No. Injin JPJ : AS120CEL22513 
Tarikh Repot : 06/24/2015 
No. Repot : KAJANG/022806/15 

  
MINTA BANTUAN DAN KERJASAMA DARIPADA RAKAN-RAKAN JIKA ADA TERJUMPA ATAU ADA SEBARANG MAKLUMAT BERKENAAN KENDERAAN TERSEBUT DI ATAS, POHON JASABAIK MENGHUBUNGI MANA-MANA BALAI POLIS BERHAMPIRAN ATAU TERUS KEPADA ADMIN KOMUNITI PTT ZELLO CHANNEL RAKAN COPS PDRM KPL YAHYA 019 350 8989 UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA.



TERUSKAN BERINFORMASI UNTUK MEMBENTERAS JENAYAH

Komuniti PTT Zello,  Channel : Rakan COPS PDRM
Pengerusi : 019-350-8989 - RC001|[PDRM]|SiLent_DaD
TagLine : " Teruskan Berinformasi Untuk Membenteras Jenayah "

Kongsikan Hebahan Bermanfaat Ini.
Terima Kasih. Sekian
Teruskan